}

HOME Profile BEAUTY TIPS FOOD RECIPES FOLLOW DASHBOARD

Sunday, May 21, 2017

Resepi su un dengan telur serta kentang

Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum.
animal, cat, and cute image
Hari ni aimie nak share resepi masakan simple yang aimie belajar dari ummi serta cedookan internet.
Resepi su un dengan telur serta kentang.
Haha simple gila je resepi ni. uhuhuhuh :)

Bahan-bahan
Image result for tauhu kering
( kredit pak cik google )
1. Su un dengan pucuk tauhu kering ( beli sekali satu set)
2, Bawang putih 3 (diketuk)
3. Bawang merah 2 (diketuk)
4 .1/2 Kiub ayam ( aimie guna knows)
5. Garam secukup rasa
6. Air 4 atau 3 setengah cawan
7  Telur ayam 2
8. Kentang 3 ketul ( potong serong, sukahati ampa lah)
Cara-cara
1. Tumiskan garam, bawang putih dan merah yang telah diketuk beserta kiub ayam
2 . Tuangkan air ke dalam periuk
3/ Masukkan 3 ketul kentang yang telah dipotong dan biarkan direbus mendidih.
4. Masukkan su un dan pucuk taihu kering jika telah mendidih , selalunya aimie tunggu dekat 10-15 minit untuk pastikan kentang tu empuk bergantung pada kekuatan apa juga/,baru masukkan su un dan pucuk tahu kering
5. Lepas su un dengan pucuk tauhu kering lembut masukkan telur, jangan kacau telur tu( tapi terpulang lah korang_
6. Bila telur dah masak silalah angkat.

Sekian sahaja resepi aimie kali ini.  Semoga bermanfaat

Hukum tukar nazar sebelum peristiwa

Bismillahirahmanirahim
art, doodle, and islam image
Assalamualaikum semua.

Harini aimie nak berkongsi ilmu dan hukum yang aimie tercari-cari selama ini iaitu hukum menukar niat nazar sebelum peristiwa atau hajat tercapai. Aimie puas mengoogle dan youtube akhirmya jumpa jawapan di laman web http://kemusykilan.islam.gov.my/.

Soalan :
" Assalamualaikum Ustaz/ustazah :- Adakah Nazar Itu Boleh Di'atau'kan Jika Kita Telah Bernazar Tetapi Hajatnya Belum Tercapai? *tukar Niat ..."
Jawapan :


Waalaikumussalam....
Nazar adalah perkara wajib yang perlu di laksanakan sekiranya hajatnya tercapai. Boleh menukar niat nazar sebelum hajat tercapai.
Wallahu'Alam.
Allhamdullilah terjawap segala persoalan yang bermain di minda ku. Allhamdullilah. Risau hati, takut tak sempat tunai nazar, yelah mana tau ajal sampai dulu. Nauzubillah. Contohnya nazar sedekah guna gaji pertama. Allahu.

Okey aimie bagi linknya kalau korg tak yakin dengan aimie http://kemusykilan.islam.gov.my/?data=O2thdGVnb3JpX2RldGFpbDsxMjY7&page=257 .

Friday, May 19, 2017

Tips Masuk matrik

Bismillahirahmanirahim.
Assalamualaikum semua, Harini aimie nak kongsi tips untuk memasuk matrik terutama yang dapat KMNS atau nama sebenarnya Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan
Lol. Aimie bukan nak menakutkan korang but kehidupan di matrik ini disaster. I don't want  lying to you guys, As aimie dulu pon rajin scrollblog before masuk matrik , they said matrik itu senang kacang janji pandai urus masa but the truth? 

Image result for kmns logo

1, Jadual kelas yang padat sendat

Aimie jenis buat jadual belajar , bukan tampal kat dinding but yeah but dalam buku kecil. Bayangkan kat matrik kelas pukul 8 pagi hingga 4 malam. Itu tak ditambah extra class dan sebagainya.

 Aimie modul 3 and for those said that module 3 and 2 tak buzy macam module 1 sila meninggal. Imagine my lecture but I call them cikgu (except for my ex-chemist lecture , she does not like being called as a teacher but prefer puan or madam)  Kelas dari pukul 8 pagi hingga 5.30 petang because of extra class by tuto lecture. Get ready urus jadual.

Btw korang akan ada tutorial ( homework) every single day kalau jenis kaki meniru yeah diorang meniru ambil gambar jawapan senyap2 dari meja lecture atau tiru kawan dan at the end korang juga rugi. Tak paham apa yg belajo.

2. Elakkan bercinta.

Ini pon penting, Aimie menyaksikan kawan-kawan aimie yang berpotensi untuk cermelang dalam pelajaran tapi terbabas disebabkan percintaan, yeah percintaan. Kepada bakal adik-adik jangan buat macamtu kesian kat mak pak hang, Hangpa cuma duduk sana 10 bulan , setiap 1 sem untuk satu subjek sekurang-kurangnya 10 bab hang nak kena paham. 

Ni ada yang kena tangkap belajar berdua-dua an kat tempat sunyi. Depa belajar tajuk reproduction utk praktikal class ke apa? Hargai masa dan maruah anda bak kata puan mulia ( bonda utk pelajar kmns)

3. Jaga hubungan baik dengan cikgu ( lecture)

Honestly ni penting , kerana mulut badan binasa. Hubungan dengan lecture penting. Mungkin ada setengah lecture pilih kasih, ignore kita, kata kita tak ada masa depan , perli kita atau sewaktu dengannya. Tapi kita kena tabah dan buktikan kita boleh. Aimie sendiri lalui situasi ini, yang penting bersabar sebab ada pengakhiran yang gembira contohnya kita cermelang dalam pelajaran kita berbanding pelajar yang cikgu sayangi.

Kadang-kadang ada lecture yang cara penyampaian dia dalam kelas agak perlahan , kita jangan terus salahkan cikgu kalau tak berjaya , kita ada banyak alternatif contohnya jumpa lecture tersebut secara personal dan belajar dengan dia ( lebih banyak ilmu) atau  buat banyak exra tutotial ( latihan ) insyallah paham.

4. Habis je kuliah setiap hari luangkan masa baca balik lecture note pagi tu dan fahamkan. Kekadang aimie pon x mampu sebab tak sempat tapi cuba lah sempat kan.

 5. Pandai pilih kawan
Image result for niqab doodle
Pilihlah kawan yang baik. Jangan pilih kawan untuk nampak hot atau glamor. Jangan pilih kawan untuk mengisi kesunyian. Aimie faham  terutamanya perempuan, depa kena ada kawan untuk teman sana sini dan terpaksa sebab tak nak nampak alone but jangan sampai memakan diri, Jangan sebab masalah tak ada kawan atau kena palau terus tak mahu belajar, Insyallah korang mesti jumpa kawan yang sehati sejiwa.

Korang kena pandai berdikari. 

6, Siapkan semua kerja sekolah ( tutorial) / jangan meniru kecuali terdesak,

7. Jangan tidur dalam kuliah. 

8. Pilihlah tempat duduk di kuliah yang strategik. contohnya baris 2,3 atau 4. Aimie kurang sikit baris 1 sebab kena mendogak. Sakit kepala den.

9. Bawak gula-gula semasa belajar untuk elakkan mengantuk

10. Fahami waktu aktif anda untuk belajar, contohnya aimie aktif belajar bila malam. baru belajar masuk kepala. ( sebab sunyi dan tenang)

11. Bersedia dengan earphone, kekadang korang akan berjumpa berbagai-bagai jenis roommate ada yang menyanyi kuat-kuat sambil belajar so  jalan alternative ialah bawak earphone atau belajar di surau , bilik reakrasi atau perpustakaan.

Ok setakat tu je tips . Nanti kalau ada penambahan aimie masukkan.

Ada yang bertanya soal makhluk halus. Allhamdullilah aimie tak berhadapan secara depan-depan dengan makhluk halus. Aimie tinggal di blok c2 tingkat 2 bilik no8. Bilik tu hujung  jauh dengan tandas but aimie selalu gi tandas 2,3 pagi dan tak ada apa-apapun

Mungkin ada kata KMNS ini keras, yes but batch 16/17 allhamdullilah tak banyak kes paranormal . So chill lah gais

Sekian sahaja tips masuk ke matrik. :)

Tuesday, May 16, 2017

Resepi Chili Flakes Ala Domino

Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum semua .
kdrama, ji chang wook, and suspicious partner image
( Suspicious partner *.* )
Mungkin entry ini kelihatan agak  lame atau dungu dalam memasak but hey this recipe for those who still single like me. So hahaha. Chili flakes ni kalau korang beli domino taruh dekat topping meleleh. Aimie selalu guna chili flakes untuk pizza dan spaghetti ( goreng & oglio etc)

Tanpa melengahkan masa mari mulakan.

Menurut laman web aimie baca , ada 3 cara nak buat chili flakes ni pertama goreng garing kedua letak dalam oven dan ketiga kering pada cahaya mentari gitu.

Aimie biasanya buat yang pertama iaitu goreng,
Displaying 20170515_183827.jpg

BAHAN-BAHAN
1.Cili kering

Cara-cara

1. basuh cili kering
2. goreng tanpa minyak sampai agak2 garing
3. Blender tanpa air (kering)

Ok mungkin ada perbalahan , setengah orang rebus cili kering lepas tu goreng balik. It's okey , yang aimie punya resepi ni based on video kat youtube.

Sampai sini sahaja, doakan aimie berjaya mencapai cita-citaku okey. Amin.

P/s :             
Displaying 20170515_183827.jpg
 1. chang wook so fluffy and I want to bite him even he is 10 years older than me :)) ( AIMIE JANGAN CURANG DENGAN RAPMON )
2. I figure out most of guys with formal suit are good looking :) Honestly I don't like messy hair style.

Sunday, May 14, 2017

Matrik ? Settle.

Assalamualaikum semua
fitness, lee, and salud mental image
Harini aimie akan tulis dalam bahasa melayu selepas tamat muet yayyyyyyyyyyy!
Allhamdullilah dengan izin Allah aimie dapat band 4. Allhamdullilah lepas syarat untuk mohon medik . Tapi haritu pspm aimie salah kimia. salah dari atas sampai bawah satu soalan tu 15 markah.Sebab soalan berangkai//

 Aimie tawakal jelah, Kalau tak dapat jadi doktor aimie redha, mungkin itu yang terbaik. Aimie ingat nak mohon medik ke indonesia atau india? sesiapa tahu yang under jpa tu? Haih. boleh ke guna result pspm 1 :'(
notebook, anatomy, and human imageschool, study, and anatomy image
Berbalik kepada topik di atas hari ni officially aimie dh menggangur lima hari ewah, aimie ingat nak kerja but umi ayah tak bagi depa kata khatam quran dan ambil lesen dulu. Malu kan dah 19 tak khatam. Aimie ingat cuti ni aimie nak active.  Make a review utk holiday , make up and others, Plus aimie akan update pasal matrik. LOL.

Honestly matrik adalah kenangan yang agak pahit-pahit manis aimie dalam menimba ilmu bukan nak menakutkan korang but it's real. Jangan percaya blog-blog kata matrik itu senang menipu je Aimie dah terkena.   yes matrik best dari segi friendship dengan kawan2 but dlm pembelajaran Allah je tahu. If kau tak pandal handle masa , cinta dan kawan2  maka bersedialah ucap bye-bye 4 flat. Kat matrik kau kena survive.
Batch aimie di kmns , kafe x de , dua je berfungsi bila hari berkerja , lepas tu kedai serbaneka dan photostat tutup since bulan 8 last year sampai aimie habis matrik, mesin atm pon. gigih berjalan ke speedmart.

 Batch depan don't worry kedai dan atm semua ada depa nak renew tender kami jadi mangsa. Lol. Aimie faham bukan kehendak matrik nak buat camtu, pihak hep puan mulia semua diorg do their best supaya kitaorg selesa. Everyday benarkan gi speedmart beli barang bekalkan tukang photostat dari luar dn sediakan ejen bank dlm kafe d . LUV U <3

EH panjang pulak tulis,  Nantikan kisah di matrik dlm entry berikutnya.  kbye. :)))

Sunday, February 26, 2017

You Never Walk Alone

Assalamualaikum
bts, v, and spring day image
wah demam bts. I stan BTS since 2013 and I happy seeing them because succes , how they give their effort to achieve goals, How my husband write the song hem. ( abe namjoon) Sometime I get jealous when BTS start to have many fans after most of exotics turn to become army, I feel jealous when seeing other girl like namjoon then I realise that  I'm here not for a wife auditionbut for entertainment. HAHAHAHA. I think this happen because I don't have any boyfriend or crush so I totally falling in love on someone that does not realise my existence.
jimin, bts, and gay image
Nevermind, hahaha. However it quite hard when most of your friends  have boyfriend or crush and I still alone while sitting at the room corner. My mom also  force me to find a boyfriend , she said that I'm 19 so I should have a boyfriend. Ummi, I'm big fat and ugly nobody want me.

Finally I decide that I will wait for namjoon or Aiman hakim ridza??? Hahahahaha.

Hey let's enjoy bts new song! Not todayyyyyy.

Namjoon so sexy and he can make other girl turn on with his new hairstyle and contact lens.

ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
v, bts, and taehyung image
( guy beside taehyung he was in mask drama as an assistant for the hero) 

Hwarang already finished ,  I like the ending but there is no happy ending for me without taehyung ah. How selfish am I. kueueueueue
( Spring )

( Not today)
hahahahahaha  :) Bye hahhahahahahahahaha.

Saturday, February 25, 2017

Resepi nasi goreng biasa

Bismillahirahminrahim,

Assalamualaikum ,
Image result for aesthetic
semalam aimie masak nasi goreng hahaha jam 10 malam ( sungguh tak sihat )  , ingatkan nak tolong umi masak kari ikan jam 8 malam tu tapi umi macam tak sihat ayah pula penat baru balik main golf and depa macam tak mau makan sebab petang tu goreng fried potato. So disebabkan seharian tak makan nasi as tengahari tu aimie buat macaroni cheese but simple version. Perut Melayu memang kena ada nasi hahaha kalau tak mengeleding siang malam.

Goreng punya nasi goreng tupp tupp umi turun cewah, izzati adek I makan dua kali tambah then bila ayah turun dh habis hahaha. Aimie tak expect parents nak makan as dh kenyang takut membazir mcm dulu2 .

Jadi di sini aimie nak kongsikan resepi nasi goreng versi Aimie hahhahaha. Harap maaf gambar tiada hahahaha.

 Bahan-bahan
  1. Bawang merah 2x
  2. Bawang putih 3
  3. Ikan bilis dlm 10 ekor 
  4. Cili api 3x
  5. Kiub pati ikan bilis(separuh atau 1/3)
  6. Garam secukup rasa
  7. Telur 2X ( pukul dgn mayonis ye)
  8. Hotdog (cincang habis) atau ayam kisar ramleee
  9. Nasi sejuk ( 2 pot )
Cara-cara 
  1. Tumbuk Bahan A ( bawang merah , bawang putih, ikan bilis dan cili api ) sampai lumat .
  2. Panaskan api then tumiskan Bahan A dengan kiub pati ikan bilis sampai naik bau .
  3. Jangan lupa masukkan ayam cincang atau hotdog  ye, kacau jangan buat bahan A hangit
  4. Masukkan telur yang dipukul dengan mayonis dan tambah lah garam secukup rasa
  5. Masukkan nasi sejuk
  6. Goreng dalam 6 atau 8 minit
  7. Siap


Simple an... Maklumlah umur 19 bukan mak orang kay, ahahahaha, byeeeeee Lusa dah habis cuti midsem. Welcome to the hell semester ever before final. Wish me luck. Doakan aimie dapat pilihan pertama dalam upu aminnn <3

Friday, January 13, 2017

Life in Kmns part two

Assalamualaikum
Allhamdullilah lagi 4 bulan lagi aku akan menamatkan matrikulasi. Macam-macam cabaran yang mematangkan aku. Aku dapat lihat dunia sebenar di luar dan berdepan pelbagai cabaran yang kadang membuat aku lebih menyayangi diriku dan keluarga aku, wah macam serius je bunyi.

Kadang-kadang aku rasa diabaikan budak praktikum aku, ataupun aku yang menyepikan diri bak kata diba dan zati, Aku bukan sombong, cuma aku tak bersedia nak berkawan pendek kata aku fobia dulu aku seorang yang amat menghargai persahabatan tapi lepas banyak kejadian tikam menikam belakang aku terus fobia, wah gitu. Lol, kalau dibandingkan perangai aku dengan roommate , floormate vs praktikum sumpah lain. Hahaha.

Aku tak nak tersepit dengan masalah kecil yang menghalang aku terus mengejar cita cita aku. Aku trauma kecundang di SPM kerana kealpaan aku jadi itu menyebabkan aku lebih menghargai masa aku, aku cuba menggunakan masa aku sebaik yang aku mampu.

Kadang-kadang ada yang tertanya-tanya kenapa aku suka gerak ke kelas or everywhere sendirian sebab hahaha aku suka jalan laju-laju untuk cepat sampai dan kadang-kadang aku tak ada idea nak borak, dalam kepala aku cuma nak cepat sampai tu je, hahaha. Tak normal kan? Aku yang dulu bukan macam ni, kat sekolah menengah dulu kalau nak gi mana-mana kena bawak geng keenam-enam jalan kehulu hilir, tandas pon berteman hahaha. Rindu do. Aku sekarang berbeza nak mampuih lone ranger gitu kau

Apa lagi yer, ooh keputusan pspm semester 1 aku , Allhamdulilah dengan pointer tersebut aku boleh guna untuk permohonan upu yang ada temuduga dalam bulan 5 sebab result sem 2 tak keluar lagi. Aku risau dengan muet. Aku tak berapa bagus dalam english if dapat band 2 aku terus akan ditolak dari temuduga course yang aku impikan even dapat dekan sekalipon, gaiss doakan muet aku tau, lagi 2 bulan nak muet baru menyesal ialah selama ni abaikan muet fokus dkt kimia bio etc.

Ada apa-apa tips x untuk muet huhuhu. sebab aku dulu selalu dapat C je bi spm baru dapat B+ :(  Ada yang spm A bi tapi muet band 3, aduh seram kau.