}

HOME Profile BEAUTY TIPS FOOD RECIPES FOLLOW DASHBOARD

Saturday, February 25, 2017

Resepi nasi goreng biasa

Bismillahirahminrahim,

Assalamualaikum ,
Image result for aesthetic
semalam aimie masak nasi goreng hahaha jam 10 malam ( sungguh tak sihat )  , ingatkan nak tolong umi masak kari ikan jam 8 malam tu tapi umi macam tak sihat ayah pula penat baru balik main golf and depa macam tak mau makan sebab petang tu goreng fried potato. So disebabkan seharian tak makan nasi as tengahari tu aimie buat macaroni cheese but simple version. Perut Melayu memang kena ada nasi hahaha kalau tak mengeleding siang malam.

Goreng punya nasi goreng tupp tupp umi turun cewah, izzati adek I makan dua kali tambah then bila ayah turun dh habis hahaha. Aimie tak expect parents nak makan as dh kenyang takut membazir mcm dulu2 .

Jadi di sini aimie nak kongsikan resepi nasi goreng versi Aimie hahhahaha. Harap maaf gambar tiada hahahaha.

 Bahan-bahan
  1. Bawang merah 2x
  2. Bawang putih 3
  3. Ikan bilis dlm 10 ekor 
  4. Cili api 3x
  5. Kiub pati ikan bilis(separuh atau 1/3)
  6. Garam secukup rasa
  7. Telur 2X ( pukul dgn mayonis ye)
  8. Hotdog (cincang habis) atau ayam kisar ramleee
  9. Nasi sejuk ( 2 pot )
Cara-cara 
  1. Tumbuk Bahan A ( bawang merah , bawang putih, ikan bilis dan cili api ) sampai lumat .
  2. Panaskan api then tumiskan Bahan A dengan kiub pati ikan bilis sampai naik bau .
  3. Jangan lupa masukkan ayam cincang atau hotdog  ye, kacau jangan buat bahan A hangit
  4. Masukkan telur yang dipukul dengan mayonis dan tambah lah garam secukup rasa
  5. Masukkan nasi sejuk
  6. Goreng dalam 6 atau 8 minit
  7. Siap


Simple an... Maklumlah umur 19 bukan mak orang kay, ahahahaha, byeeeeee Lusa dah habis cuti midsem. Welcome to the hell semester ever before final. Wish me luck. Doakan aimie dapat pilihan pertama dalam upu aminnn <3

No comments: