Assalamualaikum.
Berbalik kepada resepi sambal ni aimie tuntut dari opah dan ummi tapi ubah sikit kepada citarasa aimie sebab aimie tak suka sambal berkuah banyak, sambal tu ala-ala kering gitu
Bahan-bahan
Cara-cara
nota kaki : Minyak guna banyak tapi bukanlah banyak mcm masak nugget tu...
( maaf sepah gitu)
nota kaki : / <= ( Maksudnya atau ye )
- Ikan kembung ( goreng dulu)
- 10 keping cili kering ( rebus dulu 5 minit)
- 3/4 batang cili besar
- 3/4 cili api
- 4 ulas bawang putih
- 1 bawang besar atau 7 ketul bawang merah (pilih yg bosa2 sikit)// terpulang nak guna bawang besar atau merah//
- Halia ( agak2lah tpi sikit gile je)
- Kiub ayam (separuh)
- 1@2 sudu gula
- Garam ( agak2lah)
1. Kita blend semua bahan warna merah , tambah air sikit tapi tak banyak sebab
bawang keluarkan air. ( setengah cawan maybe) // cawan kecil bukan mug//
2. lepas tu panaskan minyak tunggu hingga minyak panas dan masukkan bahan diblender
3. Kacau-kacau dan tumis , kalau boleh lama2 average masa aimie tumis adalah ( 20-35 minit) . Ummi pesan sampai minyak naik . Baru cili masak betul2.
4. sambil2 tumis masukkan kiub ayam, garam dan gula secukup rasa .
5. Kalau nak kuah tambah air sikit ngeh ngeh sikit je....
6 bila dah yakin sambal masak , masukkan ikan gaul-gaul sekejap tutup api.itu sahajalah resepi kita pada harini ngeh ngeh
2 comments:
omg sedapnyaaa!
amboi dapnyaaaaa :D
mellyacrayola.blogspot.my
Post a Comment