- Ikan tenggiri 2 ketul
- Garam
- Kunyit
Kuah Masam manis
- 3 Bawang putih
- Bawang besar ( separuh)
- Halia ( 1cm)
- Cili Api
- Cili besar x1 (potong serong)
- 3 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar sos tomato
- 1/2 sudu gula ( aimie tak suka manis2)
- 1 1/2 cawan air
- Garam sikit je agak2
Langkah-langkah
1. Tumbuk bahan warna ungu dan tumis dalam kuali
2. Selepas naik bau masukkan bahan warna biru.
3. Kacau-kacau dan tambah air , garam, dan gula serta ajinamoto ( kalau nak kuah tambah banyak air tapi tambah sikit sos cili dan tomato supaya tak tawar)
4. Selepas menggelegak masukkan ikan yang dah goreng.
5. SiappppppppAllhamdullilah sssuppp setel masakkan kita harini cepat mudah dan ringkassss
1 comment:
tak pernah cuba lagi resipi ni :) nice sharing
Post a Comment