Assalamualaikum wbt.
Hari ini saya nak berkongsi resepi sambal sardin yang sedap dan mudah. Sambal sardin sedap dimakan dengan telur dadar goreng gebu tambah telur masin. Tambahan pula PKP dilanjutkan dari 14 april kepada 28 april. Allahuakbar tidak dapatlah kita berpuasa dan beraya seperti dulu, Allah menarik nikmat kita satu persatu seperti hilang nikmat bermoreh, bertarawikh, pergi bazar dan nauzubillah solat raya . Tahun ini aimie mungkin tak dapat raya bersama keluarga. Bayangkan PKP dilanjutkan. Atuk kat kampung sorang-sorang raya sendirian Allahurabbi. :(
Resepi Sambal Sardin
Bahan-bahan
Sardin 2 Tin ( asingkan kuah dan ikan)
3 Bawang kecil
2 Bawang putih
3 batang cili merah
7 biji cili api (kurangkan kalau tak mahu pedas)
Seinci halia
Separuh Bawang besar (merah) - potong secara mayang
Langkah-langkah
1. Blend bahan yang bewarna merah dan campur separuh cawan air.
2. Goreng ikan sardin yang diasing diatas non-stick frying pan (ikut korang ada yang goreng minyak biasa sikit dalam kuali biasa tapi takut meletup dan melekat)
3. Tumis bahan yang diblend dengan minyak yang dipanaskan , masak sehingga cili tersebut naik minyak .
4. Masukkan kuah sardin ke dalam sambal yang dah naik minyak. Bagi masak sekejap dalam 5 minit.
5. Masuk separuh bawang besar sehingga layu dan peraskan dengan garam serta ajinamoto.
Hari ini saya nak berkongsi resepi sambal sardin yang sedap dan mudah. Sambal sardin sedap dimakan dengan telur dadar goreng gebu tambah telur masin. Tambahan pula PKP dilanjutkan dari 14 april kepada 28 april. Allahuakbar tidak dapatlah kita berpuasa dan beraya seperti dulu, Allah menarik nikmat kita satu persatu seperti hilang nikmat bermoreh, bertarawikh, pergi bazar dan nauzubillah solat raya . Tahun ini aimie mungkin tak dapat raya bersama keluarga. Bayangkan PKP dilanjutkan. Atuk kat kampung sorang-sorang raya sendirian Allahurabbi. :(
Resepi Sambal Sardin
Bahan-bahan
Sardin 2 Tin ( asingkan kuah dan ikan)
3 Bawang kecil
2 Bawang putih
3 batang cili merah
7 biji cili api (kurangkan kalau tak mahu pedas)
Seinci halia
Separuh Bawang besar (merah) - potong secara mayang
Langkah-langkah
1. Blend bahan yang bewarna merah dan campur separuh cawan air.
2. Goreng ikan sardin yang diasing diatas non-stick frying pan (ikut korang ada yang goreng minyak biasa sikit dalam kuali biasa tapi takut meletup dan melekat)
3. Tumis bahan yang diblend dengan minyak yang dipanaskan , masak sehingga cili tersebut naik minyak .
4. Masukkan kuah sardin ke dalam sambal yang dah naik minyak. Bagi masak sekejap dalam 5 minit.
5. Masuk separuh bawang besar sehingga layu dan peraskan dengan garam serta ajinamoto.